Közlekedés és alkoholfogyasztás

Az alkohol vakmerővé tesz, megzavarja az ítélőképességet, és lelassítja a reflexeket. Nem egy jó kombináció! Egyedül az alkohol elleni “zéró tolerancia” megközelítés a jó megoldás.

A sörösüveg alja nem a sofőrök szemüvege

Az alkohol sokféle módon csökkentheti a vezetési képességeket. Már egy ital is hatással van az alapvető motoros képességekre, rontja a helyzetmegítélést, és megnöveli a reakcióidőt. Ugyanakkor megnöveli az önbizalmat, és ez által könnyen alábecsülhetjük az alkohol vezetői képességekre kifejtett negatív hatásait. Leegyszerűsítve, minden egyes alkoholos ital elfogyasztása növeli a baleset bejövetkezésének valószínűségét. 1,5 g/l véralkoholszintnél a halálos baleset bekövetkeztének esélye kétszázszor nagyobb, mint egy józan vezető esetében. A volán mögött az egy pohár bor, az egy üveg sör, vagy az egy koktél pontosan eggyel több, mint ami elfogadható.

Közlekedési jogszabályok: aki vezet - nem ihat

Az alkoholfogyasztás alsó korhatárának meghatározása, és az ittas vezetés iránti zéró tolerancia segít lecsökkenteni a közúti balesetekben történő sérüléseket  A megengedett véralkoholszint 0,10%-ról 0,05%-ra történő lecsökkentése egyharmaddal csökkenti a balesetek kockázatát.