Látni és látszani - éjszakai vezetés

Megijed, ha éjszaka valamin nagyot zökken az autója? Ha közúton közlekedik, akkor ez gyakran előfordulhat, és különösen sötétedés után jelenthet veszélyt.

Az éjszaka veszélyei

A halálos balesetek 40%-a sötétedés után következik be, függetlenül attól, hogy éjszaka a forgalom kisebb. Sötétedés után a látási viszonyok leromlanak, és több tapasztalatlan, ittas és fáradt vezetőre számíthat, különösen a hétvégi éjszakákon. Az éjszakai vezetést biztonságosabbá tehetjük, ha a látási viszonyokat javítjuk a szélvédő megtisztításával, és a fényszórók használatával, természetesen úgy, hogy a szembejövő forgalmat ne zavarjuk meg. Tompítsa le a műszerfal megvilágítását, hogy kevésbé zavarjon, valamint rendszeresen ellenőríztesse a látását. Ha valakinél farkasvakságot állapítanak meg, az sötétedés után nem vezethet.

Sok baleset azért következik be, mert annak résztvevői nem látják egymást. Az alacsony láthatósági szint komoly probléma a kevéssé-, vagy közepesen fejlett országokban, ahol a utak éjszakai megvilágítása rossz, valamint a motoros járművek forgalma nincs elkülönítve a kerékpárosoktól és gyalogosoktól. 

A láthatóság a motorosok számára jelenti a legnagyobb problémát. Az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy kötelezővé kellene tenni a motorosok számára a világítás nappali használatát, amely mintegy 15%al csökkentené le a láthatóság hiányából bekövetkező balesetek számát.