2018.09.05.

Sok kárt okozott a hétvégi vihar és esőzés

Viharral, villámlással és sok csapadékkal indult az ősz. A hirtelen érkező barátságtalan időjárás az egész országon végigvonult a hétvégén, és a szeptember elején megszokottnál is több kárt okozott a fővárosban, illetve a Dunántúlon. Mivel az előrejelzések szerint jövő héten is változékony, szeles és viharos időjárásra számíthatunk, nem árt felkészülnünk, hogy megelőzzük a lehetséges károkat. Ha mégis megtörtént a baj, ne késlekedjünk, és a káresetet jelentsük be minél előbb, akár online.

A szeptember első hétvégéjét követően a viharos időjáráshoz kapcsolódóan 1300 kárbejelentést regisztrált az Allianz. A kárigények 42 százaléka mögött villámcsapás, vagy villámcsapás indukciós hatása áll, illetve az esetek további 42 százalékában a vihar és felhőszakadás, valamint jégverés okozott kárt. Ezen kívül jelentős káresemény volt a beázás is, a bejelentések 16 százalékát emiatt tették az Allianz ügyfelei.

Az országon átvonuló vihar és eső Budapestet, és a Dunántúlt sújtotta leginkább, de az Allianz az ország minden területéről fogadott kárbejelentéseket vihar-, villám és beázáskárokkal kapcsolatban. Annak érdekében, hogy elkerüljük a komolyabb károkat vagyontárgyainkban, ingatlanunkban, érdemes pár tanácsot megfogadni.

Allianz - Villámlás

Az Allianz jó tanácsai a viharos időjárásból származó károk megelőzésére:

• A híradásokban, illetve az interneten érdemes nyomon követni a várható időjárást és a kiadott figyelmeztetéseket.
    • Viharos időjárás esetén ügyeljen arra, hogy a nyílászárók zárt állapotban legyenek.
    • Erős széljárásnál célszerű a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdíthatót rögzíteni, vagy szélvédett helyre rakni.
    • Évente legalább egy alkalommal és az erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek áttekintése, mellyel megelőzhetjük, hogy a már sérült tetőben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérüléséből eredő nyíláson keresztül az eső az épületbe jutva további károkat okozzon.
    • Zivatar idején ajánlott az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károk megelőzése érdekében.
    • Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerű gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, nem csak a saját, hanem a közterületről bezúduló víz esetén is.
    • Viharjelzés esetén célszerű az autót garázsba, vagy fedett helyre vinni, ha ez nem megoldható, kerüljük a fák alatti parkolást.
    • Időben gondoskodjon a szabadban lévő állatok, mezőgazdasági növényzet szükséges védelméről és a munkagépek fedett helyen történő tárolásáról.

Online kárrendezés: gyorsabb és egyszerű

• Fontos, hogy az otthonunkat ért vagyonkár esetében az észlelésétől számított 2 munkanapon belül, a vagyonbiztosításhoz kötött kiegészítő baleset- vagy személybiztosításhoz kapcsolódó káreseményt követően pedig 8 munkanapon belül megtörténjen a bejelentés.
    • Az Allianz ügyfelei az online bejelentést követően e-mailen kapják meg az elérhetőséget személyre szóló kárstátusz lapjukhoz, ahol a nap 24 órájában bármikor megnézhetik kárügyük alakulását, illetve iratokat tölthetnek fel a gyorsabb ügyintézés érdekében.
    • A kárstátusz lap és minden kárrendezéssel kapcsolatos információ elérhető a allianz.hu/hu/karrendezes oldalon.