Hasznos információk kárbejelentéshez

Allianz - Kárbejelentés vihar

Az elmúlt napokban tapasztalt viharok, az erős szél és eső számos kárt okozott az otthonokban országszerte, legyen szó a betört ablakokról, a szél által kicsavart fák miatt kidőlt kerítésekről, a leesett tetőcserepekről vagy a villámcsapás miatt tönkrement televízióról, elektromos főzőlapról.

Amennyiben az Ön otthonában, értékeiben is kárt tettek a közelmúlt viharai, úgy kérjük, hogy a minél gyorsabb kárrendezés érdekében, tegye meg kárbejelentését társaságunknál online, sorban állás nélkül!

Tovább a kárbejelentésre!

Mire érdemes odafigyelnie a kártérítési igénye érvényesítéséhez?

  • kárbejelentését minél előbb tegye meg, lehetőleg a kár észlelésétől számított 2 munkanapon belül
  • amennyiben üvegkára keletkezett*, azt a biztosító üvegtörés-kárként kezeli. Ebben az esetben a kárbejelentést követően a javítási munkáról kérjen számlát a biztosított nevére és a biztosítási szerződésben szereplő kockázatviselési címre, írja rá a kárszámot és a bankszámlaszámát, majd töltse fel honlapunkon az alábbi linkre kattintva: >> Kárrendezéshez szükséges dokumentumok feltöltése
  • indukciós villámkár esetén a használhatatlanná vált készülékeket, a feltételeknek megfelelően kérjük, hogy a kárbejelentéstől számított 30 napig, vagy a kárrendezés végleges lezárásáig tartsa meg
  • amennyiben van rá lehetősége, a javítási, kárenyhítési munkálatok előtt készítsen fényképeket a megrongálódott épületrészekről, amelyeken egyértelműen beazonosíthatóak a vihar által okozott sérülések

A kárbejelentést követően szakértőink rövid időn belül telefonon jelentkeznek a helyszíni szemle időpontjának egyeztetése érdekében vagy írásban küldenek értesítést annak időpontjáról. A helyszíni szemle során kárszakértőnk jegyzőkönyvet készít, majd megállapítja a kártérítési összeget.

A kártérítési összeget a kárbejelentést, illetve a szükséges dokumentumok (pl.: üvegkárok javításáról készült számla) beérkezését követő 15 napon belül az Ön által megadott bankszámlaszámra utaljuk át vagy postai úton küldjük ki arra a címre, amelyet megjelölt.

A kár bejelentésétől számított 5. munkanapig hagyja változatlanul a kár helyszínét. A károsodott vagyontárgy állapotán a kárenyhítési kötelezettségének betartásával csak akkor változtasson, ha az szükséges a további sérülések, balesetek elkerüléséhez, és az egyéb károk bekövetkezésének megakadályozásához.

Amennyiben a kárbejelentés beérkezését követő 5. munkanapon sem kezdjük meg a kár rendezését, abban az esetben elkezdheti a károsodott tárgyak helyreállítását.

Milyen kárenyhítési kötelezettségei lehetnek Önnek viharkár esetén?

A nagyobb viharok esetén előfordulhat, hogy otthonának tetejéről leesik pár cserép, vagy egy rádőlt fa okoz benne komoly károkat, esetleg az erős szél, jégeső miatt betörnek az ablakok üvegei. Ilyenkor fontos, hogy gondoskodjon a további károk megelőzéséről, amelyek az alábbiak lehetnek:

  • tető átmeneti fóliázása,
  • kidőlt fa esetén a fa eltávolítása és a helyreállítási munkák megkezdése,
  • tetőkárosodás esetén a beázás helyének környezetében az elektromos berendezések eltávolítása, áramtalanítás,
  • betört ablakok üvegeinek átmeneti vagy végleges helyreállítása, cseréje.

 

A kárbejelentésről, valamint a kárrendezési folyamatainkról az alábbi linkre kattintva talál bővebb információt:

Lakásbiztosítás kárbejelentés, kárrendezés

*Társaságunk a megkötött lakásbiztosítási szerződési feltételek alapján nyújt szolgáltatást, amelyek az egyes módozatoktól függően, különböző szabályozást és kizárásokat tartalmazhatnak.