A társaság története

A többszereplős hazai biztosítási piac megteremtésének első lépéseként 1986. július 1-jén Magyarországon megszűnt az állami biztosítási monopólium. Az addigi egyetlen biztosítótársaságból kiválva született meg a Hungária Biztosító. Az új társaság megkapta a korábbi állami vállalat teljes gépjármű-, iparivagyon-, exporthitel-, nemzetközi biztosítási ágazatait és a viszontbiztosítást. Az élet- és baleset-biztosítási, valamint a lakásbiztosítási termékeit, továbbá a magánvállalkozóknak szóló biztosítási kínálatát nulláról építkezve saját magának kellett megteremtenie.

1990. február 28-án a Hungária Biztosító részvénytársasággá alakult. Ezzel egy időben a világ egyik legnagyobb biztosítócsoportja, a müncheni székhelyű Allianz - a magyar pénzügyi szektor első és legjelentősebb nyugati befektetőjeként - 49 százalékos tulajdonosi részesedést szerzett a társaságban. A következő évek részvényvásárlásainak eredményeként 1996-tól az Allianz a társaság 100 százalékos tulajdonosa, a Hungária Biztosító Rt. pedig az Allianz Csoport teljes jogú tagja lett.

Az elmúlt több mint 10 évben az Allianz által nyújtott nemzetközi tudásmenedzsment és a tízmilliárdos nagyságrendű befektetések biztosították a Hungária Biztosító számára a biztos fejlődést, a korszerű termékek és modern ügyfélszolgálati módszerek bevezetését. Ennek, a Hungária Biztosító piaci tapasztalatainak, szaktudásának és a hazai ügyféligények ismeretének köszönhető, hogy a társaság erős pénzügyi vállalattá vált. A nemélet-biztosítások piacán évek óta őrzi pozícióját, az életbiztosítások esetében pedig - bár a piac többi vezető szereplőjénél később indult - az utóbbi években megtöbbszörözte részesedését. Nyugdíjpénztára dicsekedhet a legtöbb önkéntes taggal az országban. Az Allianz Csoport több mint 70 országból származó, sok évtizedes befektetési ismereteinek felhasználásával hosszú évek óta azt is bizonyítja, hogy ügyfelei megtakarításait stabilan, kedvező hozammal képes kamatoztatni.

A társaság támogatásával 1996. április 19-én - a törvényi szabályozás megteremtése után - megkezdte működését az Allianz Hungária Nyugdíjpénztár (a névváltoztatás előtt Hungária Biztosító Önkéntes Nyugdíjpénztára). Már ebben az évben a piac élére állt, s ezt a pozicíóját ma is őrzi.

1997. július 15-én az országgyűlés elfogadta a társadalombiztosítási reformról szóló törvénycsomagot. Ennek alapján nyugdíjpénztárunk kiterjesztette tevékenységét a magán-nyugdíjpénztári feladatok ellátására is.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elsőként pénztárunknak adta meg a teljes körű - önkéntes és magánnyugdíjpénztárra vonatkozó - tevékenységi engedélyt, és ennek birtokában 1997. október 29-étől az Allianz Hungária Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár megkezdte komplex tevékenységét.

A Hungária Biztosító 1999-ben ügyfél-orientációs programot indított, amelynek fő célja volt, hogy a társaság működését, a termékfejlesztéstől az értékesítésen át a széles körű kárrendezési, segélynyújtási, befektetési és tájékoztatási szolgáltatásokig - mindig a hazai igényeket kiszolgálva és az Európában elvárt színvonalat szem előtt tartva - mind teljesebben ügyfélbaráttá alakítsa.

1999-ben megkezdődött és 2000-ben eredményesen befejeződött az MSZ EN ISO 9001:1996 szabvány szerinti minőségi tanúsítvány bevezetésének folyamata. Kevesebb, mint egy év elég volt ahhoz, hogy a Hungária Biztosító az iparivagyon- és egyedi biztosítások divíziójában kialakítsa, bevezesse és sikeresen auditáltassa a minőségbiztosítási rendszert.

Alapításának 15. évfordulójától, 2001. július 1-jétől a társaság neve Allianz Hungária Biztosító Rt.-re egészült ki. Európa első számú - és a világon is a legnagyobbak közé tartozó - biztosítócsaládjának neve, az "Allianz" 115 éves patinás márkanév. A szó magyarul szövetséget jelent. Ebben a szövetségben a társaság ügyfelei korszerű szolgáltatásokat, értékeik védelmét, befektetéseik gyarapodását, teljes körű biztosítási kínálatot, kedvező, értékarányos árakat, jogfolytonosságot és hosszú távú biztonságot találnak.

A társaság már 1990 óta tagja az Allianz Csoportnak, 1991-ben megszerezte a magyar biztosítás piacvezető pozícióját, és 2001. július 1-jétől a hivatalos neve is kifejezi a tényt, hogy hosszú távú stabilitása biztos alapokon nyugszik, és ügyfélközpontú fejlődése továbbra is dinamikus lesz.

Az Allianz Hungária Egészségpénztár 2005. tavaszán kezdte meg működését.

Az Allianz Bank 2006. októberi megnyitásával kialakult a "pénzügyi szolgáltató ház", amely azt jelenti: az Allianz kilépett a szűken értelmezett biztosítási szegmensből, és megtartva pozícióját az ipari és autóbiztosítások terén, további nemélet, élet, nyugdíj és banki szolgáltatásokkal áll az ügyfelek rendelkezésére, magas színvonalú pénzügyi kultúrát meghonosítva a hazai piacon.

Az Allianz Alapkezelő Zrt. 2008. júliusi elindulása lehetővé tette, hogy a magyarországi Allianz Csoport palettája teljessé váljon.

2010. július 2-án az Allianz Hungária Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. hosszú távú stratégiai megállapodást kötött, amelynek keretében az Allianz Bank Zrt. az FHB Bankcsoport tagjává vált. E folyamat következő lépéseként 2011. március 31-ével az Allianz Bank Zrt. beolvad az FHB Bank Zrt.-be.Az együttműködésnek köszönhetően az egyesülés után a magyarországi Allianz Csoport és az FHB Bankcsoport ügyfelei számára az FHB Bank Zrt. megújult fiókhálózatán keresztül is elérhetőek a két cégcsoport pénzügyi megoldásai, banki, biztosítói szolgáltatásai, termékei.