Eső után köpönyeg—Milyen viharjelzésekkel találkozhatsz?

2018.06.18.

Tombol a viharszezon. Készülj fel időben, és kövesd figyelemmel a riasztásokat, mielőtt megtörténik a baj! Segítünk eligazodni a viharjelzéseket illetően.

Magyarországon a legtöbb vihar okozta kár május és augusztus között keletkezik, ami nem mást jelent, mint hogy a viharszezon közepénél járunk. Ilyenkor kiemelten fontos a megelőzés, így érdemes figyelni a médiában megjelenő figyelmeztetéseket. Szomorú adat, hogy a lakásoknak több mint a negyede nem rendelkezik biztosítással, így a beázással, jégveréssel, felhőszakadással járó károkkal szemben védtelenek. Leggyakrabban a házak tetőszerkezete sérül, beázás történik, illetve egyre gyakoribb, hogy az özönvízszerű esőzés miatt szuterének, pincék és garázsok kerülnek víz alá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vészjelző rendszere

Az OMSZ vészjelző rendszere élet- és vagyonvédelmi célokat szolgál, kritikus időjárási helyzetekben (és azokat megelőzően) ad ki figyelmeztetéseket. Mi most a viharokkal kapcsolatos vészjelzéseket gyűjtöttük össze:

Első szint (sárga): Nem szokatlan, de potenciális veszélyt jelentő események, érdemes elővigyázatosnak lenni, célszerű gyakrabban tájékozódni az időjárásról

Heves zivatarra kiadott figyelmeztetés esetén:

Kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar (károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében)

Felhőszakadásra kiadott figyelmeztetés esetén:

Intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Széllökésekre kiadott figyelmeztetések esetén:

A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát.

Nagy mennyiségű esőre kiadott figyelmeztetések esetén:

24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat.

Második szint (narancs): Veszélyt hordozó időjárási jelenség, amely káreseményekhez vezethet, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhat. Folyamatosan tájékozódjunk megbízható média által, és kövessük a hatóságok utasításait.

Heves zivatarra kiadott figyelmeztetés esetén:

Közepes bekövetkezési kockázat mellett előfordulhat heves zivatar (károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében).

Felhőszakadásra kiadott figyelmeztetés esetén:

Intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Széllökésekre kiadott figyelmeztetések esetén:

A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/órát.

Nagy mennyiségű esőre kiadott figyelmeztetések esetén:

24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat.

Harmadik szint (piros): Veszélyes, komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek, amelyek rendszerint kiterjedt területeket érintenek. Tartozódjunk biztonságos helyen, tájékozódjunk folyamatosan, és feltétlenül kövessük a hatóságok utasításait

Heves zivatarra kiadott figyelmeztetés esetén:

Magas bekövetkezési kockázat mellett heves zivatar várható (károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében).

Széllökésekre kiadott figyelmeztetések esetén:

A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 110 km/órát.

Nagy mennyiségű esőre kiadott figyelmeztetések esetén:

24 óra alatt több mint 50 mm csapadék hullhat.


Nyári időszakban tehát kiemelten fontos, hogy figyelemmel kísérjük a hiteles forrásból származó időjárási előrejelzéseket. Amennyiben figyelmeztetés van érvényben (sárga, narancs vagy piros), tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket!

A vízparti viharjelzések

Érdemes tisztában lennünk a vízparti viharjelzésekkel is, hisz nyaralásunk során gyakran találkozhatunk velük természetes vizeink (Balaton, a Fertő-tó, a Tisza-tó, Velencei-tó) partjainál. Április 1-től október 31-ig a következő viharjelzésekkel találkozunk:

Fokozat Légmozgás Vízfelület
Alapfok Gyenge légmozgás (0-15 km/óra) A víz sima.
Mérsékelt szél (15-25 km/óra) Kisebb hullámzás.
Élénk szél (25-40 km/óra) Kisebb hullámzás.
Elsőfokú viharjelzés
(Percenként 45 villanás)
Erős szél (40-60 km/óra) Nagyobb hullámok jelennek meg, csónakok csak partközelben lehetnek.
Másodfokú viharjelzés
(Percenként 90 villanás)
Viharos szél (60-80 km/óra) Nagy, tarajos hullámok jelennek meg. Csónakkal nem lehet a vízre menni,nagy vitorlások is csak a megfelelő intézkedések mellett.
Erős vihar (80-100 km/óra) Hatalmas hullámok láthatóak, a hullámok tetejéről "elporzik" a víz. A motoros hajóknak is partra kell térniük.
Orkán (100 km/óra fölött) Porzó víz, vízfüggöny alakulhat ki. A víz fölött a látástávolság 0 méter. Csak speciális mentőhajók mehetnek a vízre.

 Jó tanácsok a viharos időjárásból származó károk megelőzésére

A viharjelzések  ismerete segíti a biztonságunkat, és védik a testi épségünket. A viharos időszak azonban az otthonunkat is károsíthatja, ezért ezt elkerülendő érdemes nyomon követni az az időjárási előrejelzéseket. Ha nagyobb vihar közeledtére figyelmeztetnek, akkor ne hagyjuk nyitva a nyílászárókat, ajtókat, ablakokat. A szabadban lévő könnyen mozdítható tárgyakat is érdemes elrakni,  vagy rögzíteni.

Ne feledkezz meg a lakásbiztosításról sem!  Az odafigyelés ellenére is azonban keletkezhetnek károk, amelyek helyreállításban a kialakulhat olyan helyzet, amely már a lakhatást, vagy az ottlakók egészségét is veszélyeztetik. Ilyen esetekben az assistance segít a vészhelyzet gyors megoldásában. 

Allianz Blog

Kíváncsi még több bejegyzésünkre?