Itt az ősz, irány a márkaszerviz!

2017.10.17.

A természet az egyik legszebb arcát mutatja ilyenkor, a fák gyönyörű színekben pompáznak, és mi is gazdag programkínálatból válogathatunk a szüreti időszakban.

Sokunk dönt az autó mellett, akár belföldi, akár külföldi utazásról van szó. Azonban mielőtt nekivágunk a nagy útnak, célszerű az autónkat átvizsgáltatni. Biztonságunkat azonban nem bíznánk akárkire, így érdemes márkaszervizbe ellátogatni szeretett gépjárművünkkel!

Nyomás!

Mikor ellenőrizted utoljára a guminyomást? Rég volt már, igaz? Ha a válaszod igen, akkor azon autósok táborát gyarapítod, akik a veszélyek ellenére nem ellenőrzik az abroncs nyomását rendszeresen. 
Sajnos ők vannak többségben, pedig az ebből eredő veszélyek kiküszöbölésén túl az üzemanyag fogyasztáson is spórolhatnának ennek a hasznos szokásnak a beiktatásával. Bár lehet, hogy szabad szemmel nem is veszed észre, de az abroncsból a levegő lassan szivárog, ezáltal folyamatosan veszít nyomásából.

Ha alacsony a gumikban a nyomás, csökken az autó stabilitása, nehezebbé válik az úttartás, legrosszabb esetben elvesztheti a vezető a kontrollt az autó felett. Hamarabb megy tönkre a gumi, ami szakadáshoz, esetleg a szétrobbanásához vezethetés ennek fatális következményei lehetnek…
Nem beszélve arról, hogy az alacsony nyomás következtében nő az üzemanyag fogyasztás, emellett magasabb lesz a CO2-kibocsátás.

Allianz - Abroncs légnyomás

Ha túl magas a nyomás, akkor a gumi nem érintkezik megfelelően a talajjal, ezáltal csökken a menetstabilitás, ami megint csak veszélyforrás. Ebben az állapotban szintén nő az abroncs sérülékenysége.

Nagyobb utak előtt feltétlenül, hétköznap pedig legalább kéthetente ellenőrizd a guminyomást!
Ne felejtsük el a pótkereket sem, hisz bármikor szükségünk lehet rá, így nézzük meg azt is időről-időre!

Ha eltérést észlelünk, irány a szakember!

Az elkerülhetetlen

Sajnos ősszel szinte elkerülhetetlen, hogy esőben kelljen vezetnünk. Hozzuk ki a maximumot ebből a helyzetből is! Az elöregedett ablaktörlő lapátokat cseréltessük le, hisz szintén veszélyforrást jelenthet. A nem elég hatékony törlés csökkenti a látási viszonyokat, emellett csíkokat hagy a szélvédőn, karcolhatja azt. A sofőrnek a csökkent látási viszonyok miatt a szemét erőltetnie kell, ami kimerítő lehet a fokozott koncentráció miatt. Ez hosszú utakon még inkább növeli a balesetek kockázatát. 
Az eső áztatta, csúszós utakon figyeljünk a sebességünkre, érdemes a száraz időhöz képest kicsit visszavennünk a tempóból.

Óvatosan vezess a lehullott levelekkel borított úton is, mert amellett, hogy csúszós, a levelek még kátyúkat is rejthetnek.

Allianz - Esős szélvédő

+1 jó tanács:

Ne feledkezz meg a megfelelő casco biztosításról sem. Most a 10% online kedvezmény mellett 200.000 Ft értékű Marso gumiabroncs utalványt nyerhetsz, ha 2017. október 16. és november 20. között kötsz casco biztosítást weboldalunkon.

Allianz Blog

Kíváncsi még több bejegyzésünkre?