Őszi autózás – erre figyeljünk oda

2015.11.02.

Már jócskán benne járunk az őszben, megtörtént az óraátállítás, volt már részünk esőben, de jutott napsütéses nap is bőven, így igazán nem lehet hiányérzetünk az ősz „kellékeivel” kapcsolatban. Az évszak változásával együtt kéz a kézben változnak meg az útviszonyok és a vezetési körülmények is, ami plusz odafigyelést igényel a közlekedőktől. Mire érdemes figyelniük az autósoknak a közlekedés során?

Járókelők

Allianz - Járókelők

Ősszel „menetrendszerű”, hogy zsúfolttá válnak az utak és a városi dugók szinte állandósulnak, hiszen a diákok visszatérnek az iskolákba, és a nyaralási időszak végével a felnőttek is újra teljes gőzzel dolgoznak – egészen a következő nagyobb szabadságolási szezonig, vagyis karácsonyig mindenképp. Nem lehet elégszer elmondani, hogy nagyon figyeljünk oda vezetés közben, hiszen részben a korai sötétedésnek, részben a kis termetüknek köszönhetően, nehezebb észrevenni az iskolából hazafelé tartó, sok esetben a parkoló autók között cirkáló vagy a tömegközlekedési eszközök után szaladó gyerekeket. Egy kis extra figyelemmel életeket óvhatunk meg.

Lehullott levelek

Allianz - Lehullott levelek

Bár az őszi sétákat hangulatossá teszik a hulló, színes falevelek, az autósnak nem a legjobb barátai. A lehullott, eső áztatta falevelek az utakat csúszóssá teszik, nem beszélve arról, hogy maguk alá temethetnek egy-egy tekintélyesebb méretű kátyút. Ha tehát nedves levelekkel borított az úttest, ne csak a csúszásveszély, hanem a kiszámíthatatlan talaj miatt is vezessen óvatosan. A száraz levelek sem teljesen ártalmatlanok, gyúlékonyságuk miatt próbáljon minél távolabb parkolni egy-egy nagyobb avarkupactól.

Guminyomás

Allianz - Guminyomás

Az ősszel tapasztalható nappali és éjszakai hőmérsékletkülönbség a gumiabroncsok tágulását és összehúzódását okozza, ami végső soron a guminyomás csökkenését eredményezi. Az alacsony nyomás „eszi” az abroncsot, és ha így közlekedünk, fokozott roncsolódásnak tesszük ki a gumikat (pl. szakadást is eredményezhet), ami nagy sebességnél végzetes lehet. Megéri tehát rendszeresen ellenőrizni, hogy az abroncsokban lévő nyomás megfelelő-e.

Fagyok

Allianz - Fagyok

Ahogy beljebb haladunk az őszben, a hőmérő higanyszála helyenként hajnalban már elérheti fagypontot, novemberben pedig reggelente többször fogadhatja a szabadban parkolókat dér a szélvédőn. Mielőtt elindulunk, alaposan távolítsuk el a deret az autó ablakairól, hogy ne zavarja a látást, és vigyázzunk a követési távolsággal is, hiszen ilyenkor az utak is csúszóssá válnak.

Csökkent látási viszonyok

Allianz - Csökkent látási viszonyok

Bár egyértelműnek tűnhet, mégsem árt felhívni rá a figyelmet: a nappalok rövidülésével ellenőrizzük, hogy a járművünkön minden fényszóró megfelelően működik-e. Arra is figyeljünk, hogy a fényszóróink a lehető legkisebb mértékben zavarják a többi, közlekedésben részt vevő jármű vezetőjét, állíttassuk be azokat szakemberrel, ha szükséges.

Eső, eső, eső

Allianz - Eső, eső, eső

Egy elöregedett ablaktörlő lapát nem csupán annyit jelent, hogy esőzéskor kicsit csíkosabb lesz a szélvédő, hanem jelentősen korlátozza a látási viszonyokat (ami éjszaka vagy ködös időben azon túl, hogy kellemetlen, még veszélyes is), egyúttal ki is meríti a sofőrt, hiszen erőltetnie kell a szemét és fokozottan koncentrálnia, hogy lássa, mi történik az úton. Az eső csúszóssá teszi az utat, emiatt módosít a féktávon, továbbá ajánlott az élesebb kanyarokat alacsonyabb sebességgel bevenni, mint száraz időben.

Vegyük tehát figyelembe az évszak megváltozott időjárási körülményeit, ellenőrizzük a megfelelő beállításokat járművünkön, hiszen ezzel nem pusztán a többi, közlekedésben részt vevő társunkat tiszteljük meg, hanem egyúttal a balesetek elkerülésének esélyét növeljük.

Allianz Blog

Kíváncsi még több bejegyzésünkre?