Allianz -

Ügyfeleink által gyakran feltett kérdések

 • Mi az alapkezelő?

 • Mi a befektetési alap?

 • Mi a nettó eszközérték?

 • Miért válasszak pénzpiaci alapot a bankbetét helyett?

 • Hol nézhetek részletesebben utána az egyes befektetési alapoknak?

 • Hol tájékozódhatok az aktuális árfolyamokról?

 • Mikor adhatok megbízást, meddig tranzaktálhatok?

 • Mi az a javasolt befektetési időtáv mikor azt írják, hogy pénzemhez bármikor hozzájuthatok?

 • Mi az a benchmark (referenciaindex)?

 • Hogyan számolhatom ki befektetésem aktuális piaci értéket?

 • Tájékozódhatok-e az elmúlt időszak történéseiről?

 • Hozzászoktam a bankbetétek biztonságához, kiszámíthatóságához, tud valamilyen versenyképes befektetési formát?

 • Hogy lehet az, hogy kötvényalapjuk negatív hozamot produkált, többször csökkent az árfolyam?

 • Kell-e folyószámlával rendelkeznem ahhoz, hogy értékpapírszámlát nyissak?

 • Mi kell ahhoz, hogy értékpapírszámlát nyissak?

Mi az alapkezelő?

Befektetési alapokat kezelő, megfelelő szakértői háttérrel rendelkező vállalat, amely rendelkezik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyével. Nálunk ezt a szerepet az Allianz Alapkezelő Zrt. tölti be, melynek 100%-os tulajdonosa az Allianz Hungária Biztosító Zrt.

Mi a befektetési alap?

A befektetési alap a kis- és nagybefektetők összegyűjtött megtakarítása, amelyeket felkészült pénzügyi szakemberek kezelnek. A befektetések koncentrálásának több előnye van: a nagyobb tőke könnyebben megosztható különböző befektetési lehetőségek között, a befektetett összegek könnyebben kezelhetők, és lényegesen csökkenthető a befektetések kockázata. A befektetők az alap hozamából befizetett tőkéjük arányában részesednek.

Mit tesz az alapkezelő a befektető pénzével?

Az Alap befektetési politikájában meghatározott céloknak megfelelően befekteti. (jellemzően  állampapírokba, kötvényekbe, részvényekbe, pénzpiaci instrumentumokba.)

Hogy lehet meghatározni egy alap árfolyamát?

Nettó eszközértéket kell osztani a befektetési jegyek számával, így kapjuk meg az egy jegyre jutó nettó eszközértéket, azaz az árfolyamot.

Mi a nettó eszközérték?

A befektetési alap vagyonának kötelezettségekkel csökkentett értéke. Az ügyfelek által befizetett vagyontömeg és annak befektetések révén elért hozadékai/kamatai az alapra jutó költségekkel csökkentett értéke.

Miért válasszak pénzpiaci alapot a bankbetét helyett?

Nincs lekötési idő, bármikor, kamatveszteség nélkül felveheti a pénzét. Az alapkezelői szakértelem, valamint a nagyobb volumen miatt érvényesülő költséghatékony megoldások is a pénzpiaci alap mellett szólnak.

Hol nézhetek részletesebben utána az egyes befektetési alapoknak?

Az Alapok Tájékoztatójában, mely elérhető a forgalmazási helyeken, és a www.allianz.hu honlapon.

Hol tájékozódhatok az aktuális árfolyamokról?

A forgalmazási helyeken, internetes portálokon (pl a privatbankar.hu, portfolio.hu, bamosz.hu) keresztül, egyes gazdasági újságokban. Az Allianz alapok árfolyamairól az Allianz.hu internetes portálon is tájékozódhat.

Mikor adhatok megbízást, meddig tranzaktálhatok?

Az alapok forgalmazási helyein (bankfiókok) nyitvatartási időben de az üzleti órák után leadott megbízások a következő munkanappal kerülnek feldolgozásra.

Mi az a javasolt befektetési időtáv mikor azt írják, hogy pénzemhez bármikor hozzájuthatok?

Az egyes befektetési alapok különböző kockázati szintet képviselnek, így Ügyfeleinknek próbálunk olyan időtávot javasolni, amely a tapasztalataink alapján megfelelő ezen kockázatok kivédésére, és optimális hozamot biztosítanak.

Mi az a benchmark (referenciaindex)?

A benchmark egy olyan viszonyítási alapként használt irányadó hozam vagy piaci index, amelyhez egy portfólió vagy befektetési alap teljesítményét mérik. Az összehasonlíthatóság miatt fontos, hogy a referencia index olyan mögöttes értékpapírpiac átlagos összetételét tükrözze, ami a lehető legnagyobb hasonlóságot mutatja az értékelni kívánt befektetéssel. A benchmark egyrészt segít a befektetőknek abban, hogy a piacon lévő több, azonos befektetési politikát folytató alap teljesítményét összemérhessék, így döntéseiket könnyebben meghozhassák, másrészt iránymutatást ad a befektetési alapkezelő teljesítményének megítélésében is.

Hogyan számolhatom ki befektetésem aktuális piaci értéket?

Vásárláskor bizonyos darabszámú virtuális értékpapírt vásárol. Ha a tulajdonában lévő értékpapírok darabszámát beszorozza az aktuális árfolyammal megkapja befektetésének piaci értékét.

Tájékozódhatok-e az elmúlt időszak történéseiről?

Honlapunkon megtalálja a minden hónapban frissülő portfoliójelentést, amely az alap fontosabb adatait, összetételét, az elmúlt időszakok hozamait, és fontosabb eseményeit szemlélteti számokban és grafikusan is.

Hozzászoktam a bankbetétek biztonságához, kiszámíthatóságához, tud valamilyen versenyképes befektetési formát?

Az Allianz Pénzpiaci Alap kiváló választás, hiszen a tőkéjét bankbetétekbe (vagy a befektetési politika által megengedett alacsony kockázatú eszközökbe) fekteti, és a lényegesen nagyobb volumenű befektetések miatt sokkal jobb kondíciókkal, előnyösebb kamatfeltételekkel.

Hogy lehet az, hogy kötvényalapjuk negatív hozamot produkált, többször csökkent az árfolyam?

Ha az állampapír-piaci hozamok emelkednek az a fix kamatra megvásárolt állampapírok árfolyamait kedvezőtlenül érinti, tehát az ilyen eszközöket tartalmazó befektetési alap árfolyama is csökken.

Kell-e folyószámlával rendelkeznem ahhoz, hogy értékpapírszámlát nyissak?

Igen, szükséges.

Mi kell ahhoz, hogy értékpapírszámlát nyissak?

Ha Ön devizabelföldi magánszemély, akkor elegendő a személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, devizakülföldi magánszemélyesetén útlevél, lakcímkártya, adókártya. Devizabelföldi jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli társaság esetén alapító okirat, alapszabály, társasági szerződés, aláírási címpéldány, tanúsítvány, cégbírósági végzés, cégkivonat a társaság bejegyzéséről.